Logo Apotheek Linssen

Zware benen

Zware benen

Vanwaar komt dat zware en pijnlijke gevoel?

De bloedsomloop (het hart, de longen en de bloedvaten) voorziet de verschillende lichaamsdelen van o.a. zuurstof en voedingsstoffen. Het hart pompt zuurstofrijk bloed via de slagaders doorheen het lichaam. Nadat de lichaamsdelen de zuurstof en overige voedingsstoffen hebben opgenomen, wordt het zuurstofarm bloed terug naar het hart gevoerd via aders. De longen voegen verse zuurstof toe aan het binnengekomen bloed, waarna het hart de cyclus opnieuw begint. Het probleem stelt zich wanneer de aders het zuurstofarme bloed niet meer kunnen terugpompen naar het hart. Als gevolg stapelen bloed en vocht zich op in de onderste ledematen. Dat veroorzaakt pijn en zwelling. Er ontstaan spataders wanneer deze situatie van onvoldoende bloedafvoer gedurende lange tijd aanhoudt (chronische veneuze insufficiëntie).

Pompsysteem

De aders (venen) zijn bloedvaten die ervoor zorgen dat het bloed vanuit de organen terug naar het hart wordt gevoerd. Aders zijn uitgerust met terugslagkleppen die voorkomen dat het bloed terugvloeit onder invloed van de zwaartekracht en ze stuwen het bloed in de goede richting naar het hart. Als we onze benen bewegen trekken onze kuitspieren samen. Dit creëert druk op de aders en zorgt ervoor dat bloed naar het hart wordt gepompt. In de benen liggen zowel oppervlakkige als diepe aders of venen. In tegenstelling tot diepe venen, zijn de oppervlakkige venen minder omringd door spieren en zetten zij makkelijk uit wanneer er onvoldoende bloed terug naar het hart gepompt wordt. Wanneer deze situatie langere tijd aanhoudt, sluiten de terugslagkleppen niet goed meer. Dit kan dan visueel zichtbaar worden en leiden tot het ontstaan van spataders (varices). Een spatader is een sterk uitgezette ader, als gevolg van de verminderde capaciteit van de aders om bloed terug naar het hart te pompen en het opstapelen van bloed in de aders. Spataders kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam te vinden zijn, maar komen voornamelijk voor op de onderste ledematen waar zich drie grote soorten aders bevinden: de diepe aders, diep in de benen gelegen en met een grote diameter, de oppervlakkige aders onder de huid en kleiner van doormeter en de perforerende ader, zo genoemd omdat die doorheen de spieren gaan. De perforerende aders verbinden de diepe en de oppervlakkige adersystemen.

Tips om zware benen te  verlichten

  • Koude douches: begin en eindig je dag met het besproeien van je benen met koud water. Start onderaan de benen en ga geleidelijk aan meer naar boven toe.
  • Het uiteinde van het bed hoger zetten: leg bv een kussen onder je matras om je benen 10 cm hoger te plaatsen. Daardoor wordt het terugstromen van het bloed in de aders tijdens de nacht bevorderd. En in dezelfde zin kan je fietsbewegingen doen met je benen voor je gaat slapen.
  • Regelmatig bewegen: zeker als je een beroep hebt waarbij je heel de dag rechtstaat. Let er dan ook op om twee tot drie keer per uur enkele oefeningen te doen om je kuitspieren te stimuleren. Ga dan even wandelen, ga enkele keren op de toppen van je tenen staan en maak draaibewegingen met je enkels.
  • Vermijd hoge hakken.
  • Masseer regelmatig je benen, voeten en dijen van onder naar boven toe.
  • Mijd warmtebronnen zoveel als je kan, zoals blootstelling aan de zon, epileren met warme was, vloerverwarming, warme baden, sauna of elektrische dekens.
  • Draag steunkousen of steunpanty's. Steunkousen en panty's beïnvloeden ook de spieren in het been. Als die worden samengedrukt, werken ze als een pomp op de aders. Zo forceren ze het bloed terug naar het hart zodat het niet meer blijft staan in de benen.
  • Er bestaan tal van voedingssupplementen en plantaardige producten met venotonische ingrediënten (aderversterkers) om de pijn te verlichten.