Logo Apotheek Linssen

Wratten

Wratten

Er bestaan verschillende soorten wratten. Ze worden ingedeeld naar vorm, locatie en type virus. We gaan het hier vooral hebben over de wratten die je zelf kan behandelen met behulp van medische hulpmiddelen. 

"Normale" wratten (of verruca vulgaris) worden veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus en zien eruit als een eeltachtige verdikking van de huid. Ze zijn rond of ovaal, en hebben soms een bloemkoolachtige structuur.  Daar het virus goed gedijt op vochtige en onregelmatige oppervlakten spreekt het voor zich dat typische plaatsen waar je met het virus in contact komt, zoals vloeren in sportzalen, zwembaden, kleedkamers en openbare douches, de risicoplaatsen zijn voor besmetting.  Je bent vooral vatbaar voor het virus bij beschadiging of verweking van de huid. Als je op één plaats een wrat hebt, kan je ook op andere plaatsen wratten krijgen. Ze verspreiden zich immers gemakkelijk van de ene plaats naar de andere. Wratten komen daarom vaak in groepjes voor. Wratten kunnen overal op de huid voorkomen, maar we zien ze vooral op de knieën, ellebogen, handen, voeten, en onder en rond de vinger- en teennagels.

Voetwratten (of verruca plantaris) zitten op de voetzolen. Sommige breiden zich oppervlakkig uit (mozaiekwratten). Maar andere kunnen, door de druk tijdens het stappen, diep in de huid groeien (doornwratten) en veel pijn veroorzaken. Ze ontwikkelen zich vaak onder drukpunten, zoals de hiel of de bal van de voet. Voetwratten hebben vaak kleine zwarte stipjes in het midden. Deze stipjes worden veroorzaakt door bloedingen in de wrat als gevolg van druk uitgeoefend op de voet. 

Wratten komen meer voor bij mensen met een verminderde weerstand. Dit betekent evenwel niet dat iedereen die wratten heeft, met een verminderde weerstand kampt. Ook kinderen en jongeren hebben meer last van wratten, omdat ze vaker in contact komen met het virus (kleedkamers, zwembaden). Bovendien hebben kinderen bij een eerste contact nog geen weerstand opgebouwd. Een wrat heeft twee tot negen maanden nodig om zich te ontwikkelen. Hierdoor is de bron van besmetting moeilijk te achterhalen. Vermijd in ieder geval contact met een wrat. Peuter niet aan een wrat op je eigen lichaam om verspreiding naar andere locaties te voorkomen. Kwam je toch in contact met een wrat, was dan goed je handen. Je kunt het risico op wratten ook enigszins beperken door een goede, algemene hygiëne zoals het gebruik van een eigen handdoek. Heb je een wondje op je huid, dan ben je op die plaats extra vatbaar voor infectie met het virus. Prutsen aan een wrat verhoogt het risico op verspreiding. Hierdoor zie je bij kinderen die nagelbijten of duimzuigen vaak verschillende wratten rond de oorspronkelijke wrat.

Omdat je afweersysteem antistoffen opbouwt, verdwijnen ongeveer 50 % van de wratten uiteindelijk vanzelf zonder enige behandeling. Meestal gebeurt dit binnen de twee jaar. Een zeldzame keer blijven ze meerdere jaren aanwezig. Doordat wratten worden veroorzaakt door een virus, kan het lichaam weerstand opbouwen gedurende een bepaalde tijdsperiode, waardoor de wrat verdwijnt. Dit kan maanden of zelfs jaren duren. Gezien er verschillende types van het virus bestaan, is het best mogelijk dat je meerdere keren wratten krijgt. Wratten zijn echter besmettelijk en kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere lichaamsdelen of andere mensen besmetten. Dit is de reden waarom ze het best onmiddellijk behandeld worden. Wratten kunnen bovendien vervelend en ontsierend zijn. In geval van voetwratten kan zelfs pijn ervaren worden door de druk van het lopen. 

HOE KUNNEN WRATTEN BEHANDELD WORDEN?

Er bestaan verschillende medische hulpmiddelen om normale en voetwratten te behandelen. Cryotherapie is zo een snelle en efficiënte manier die eigenlijk de wrat bevriest tot in de kern. Andere lokale middelen zoals trichloorazijnzuur of thuya zijn ook zeker interessante alternatieven hierop maar vragen meestal een iets langere en dagelijkse behandeling.