Logo Apotheek Linssen

Steunkousen versus compressiekousen.

Steunkousen versus compressiekousen.

 

Steunkousen hebben een louter preventieve functie. De druk die de kousen uitoefent op het been wordt uitgedrukt in denier en is lager dan de druk uitgeoefend door compressiekousen. Steunkousen bestaan in verschillende kleuren en zijn verkrijgbaar als kniekous, dijkous of panty. Ze bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen en worden gebruikt bij krampen in de benen of vermoeide benen.

 

Compressiekousen worden gebruikt bij vaatproblemen (bijvoorbeeld spataders), lymfe-oedeem,.. . Ze bestaan in vier klassen. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de uitgeoefende druk. Klasse 1 kousen hebben een preventieve functie en bij lichte klachten wordt klasse 2 aangeraden. Bij zwaardere klachten wordt klasse 3 of 4 aangeraden, maar deze worden meestal voorgeschreven door de arts. Compressiekousen hebben een gecontroleerd drukverloop waarbij de druk het hoogste is ter hoogte van de enkel. Ze moeten op maat worden gemaakt om een juiste druk te kunnen garanderen. Het opnemen van de maten vraagt dus enige aandacht om het gewenste resultaat te bekomen. De maten worden best 's ochtends opgenomen in bed, alvorens men een eerste keer rechtstaat. Indien gewenst kan via email steeds een instructieblad voor maatopname worden bekomen. Compressiekousen bestaan zowel voor mannen als vrouwen. Er kan een keuze gemaakt worden tussen kniekousen, dijkousen en panty’s. Na zes maanden kan de druk uitgeoefend op het been niet meer gegarandeerd worden en moeten de kousen vervangen worden.

 

Waarom zijn steunkousen belangrijk voor de bloedcirculatie?

Door lange tijd te zitten of te staan zonder bewegen ontnemen we een belangrijke/natuurlijke functie van ons lichaam, namelijk het helpen van een efficiëntere bloedcirculatie. De natuurlijke buiging van onze beenspieren zorgt voor een efficiënte bloedcirculatie. Als we wandelen, joggen of onze voeten bewegen in een schommelende beweging, dan activeren we automatisch onze kuitspieren. De afwisselende buiging en ontspannende beweging van de kuitspieren gedragen zich als een ingebouwde pomp in de onderbenen om het bloed te helpen circuleren en richting het hart te pompen. Naast de kuitspieren zijn de aderen in de benen voorzien van terugslagkleppen, die voorkomen dat het bloed de verkeerde kant op stroomt. De kuitspier beweging knijpt de slagaders in de benen in een zacht ritme dicht. Dit helpt om het bloed in de aderen van het been tegen de zwaartekracht in terug richting het hart te duwen, zodat de longen opnieuw worden voorzien van zuurstof. Wanneer een persoon voor een langere tijd immobiel is, dan is deze pompwerking van de kuitspieren "uitgeschakeld". De bloedcirculatie wordt daardoor enigszins vertraagd of werkt minder efficiënt dan wanneer een persoon loopt. Wanneer een persoon zit of staat voor een langere tijd, zonder te bewegen, dan kan het bloed in de onderbenen en/of voeten blijven staan, wat kan leiden tot zwellingen. In het ergste geval wordt het risico op bloedstolsels verhoogd.

De functie van steun- en compressiekousen bij circulatieproblemen.

Steun- en compressiekousen zijn ontworpen om de negatieve gevolgen van langdurig zitten of staan te voorkomen. Als we niet kunnen bewegen kunnen steun- en compressiekousen helpen het bloed in de benen terug naar boven te duwen. Het principe van degressieve compressie bestaat uit het stevig knijpen van de benen, te beginnen met de hoogste compressie bij de enkels. Van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder, tot het uiteindelijk de minste compressie uitvoert op het bovenbeen. Deze degressieve compressie voorkomt en/of vermindert de zwelling in de voeten en enkels en voorziet de benen van nieuwe energie.