Logo Apotheek Linssen

Oorsuizingen

Oorsuizingen

WAT IS HET?

Tinnitus of oorsuizen is het horen van geluiden die de omgeving niet kan waarnemen. Tinnitus of oorsuizen is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 10 tot 15% van de volwassenen.

Een patiënt met tinnitus hoort geluiden die zijn omgeving niet hoort. Die geluiden kunnen verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, brommen, hoge of lage tonen, luid of stil. Deze oorsuizing kan ofwel heel even zijn, ofwel permanent te horen zijn. Niet alle mensen die een piep of een ander geluid horen dat niet in de buitenwereld aanwezig is, ondervinden daar hinder van. Maar voor een groot deel van de mensen kan de oorsuizing zo vervelend zijn dat dit concentratieproblemen, angst en prikkelbaarheid veroorzaakt. De oorsuizing op zich is geen bedreiging voor de gezondheid, maar de angst, boosheid en wanhoop kunnen leiden tot neerslachtigheid en machteloosheid. Door de stress kan de oorsuizing nog meer negatieve aandacht krijgen en wordt de klacht versterkt. Voor de patiënt is het dus belangrijk om goed te leren omgaan met deze dagelijkse stress. Door na te gaan welke factoren het oorsuizen beïnvloedt kan men proberen een beter inzicht te krijgen in de problematiek.

Ons lichaam produceert veel geluiden zoals het bloed dat stroomt, spieren die samenspannen, het hart dat klopt en de darmen die ruisen. Maar toch dringen deze geluiden zelden tot ons bewustzijn door. Maar als afwijkingen in het lichaam deze geluiden versterken, worden ze wel gehoord. Bij deze vorm van oorsuizen kan de arts het geluid ook horen. Mogelijke oorzaken zijn dan vernauwing van een bloedvat, spastische trilling van spiertjes in het middenoor of keel, ofwel afwijkingen aan kaakgewricht door bv. slijtage.

Bij een andere vorm van oorsuizen kan enkel de patiënt het geluid horen. De oorzaak van het storende geluid is dan ook veel moeilijker te achterhalen.

MOGELIJKE OORZAKEN

Mogelijke oorzaken van oorsuizen zijn bv. allerlei ooraandoeningen, oorinfecties, oorontstekingen, bij de ziekte van Ménière. Ook kan oorsuizen een symptoom zijn van andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of tumoren. Andere oorzaken kunnen zijn: ouderdomslechthorendheid, gebruik van bepaalde medicatie, oorsmeer, langdurige stress, ...

Er zijn in totaal ongeveer 400 verschillende mogelijke oorzaken van tinnitus bekend. In veel gevallen is lawaai de boosdoener. Lawaai dat aanwezig is op de werkplaats, het toenemende geluidsniveau bij festivals en feestjes of bij het dragen van oortjes. Veel jongeren klagen ook over oorsuizen na een bezoek van een concert of festival.

BEHANDELING

Als oorsuizen een bijverschijnsel is van een ziekte of behandeling, zal oorsuizen kunnen verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Veelal verdwijnt het oorsuizen echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging of na behandeling van hoge bloeddruk.

De behandeling van oorsuizen is dan ook zeer moeilijk. Vraag raad aan de arts over welke methoden er bestaan die voor u zouden kunnen helpen.

Wij geven enkele tips die zeker verlichting kunnen geven;

· Zoek bezigheden en trucjes waarbij je minder last ervaart. Achtergrondgeluiden of muziek kunnen de klachten verminderen en de aandacht op het oorsuizen verminderen. Bij sommige verminderen de klachten door te ontspannen of te sporten. Anderen hebben juist minder last als ze geconcentreerd werken.

· Vermijdt stress, coffeïne, roken en alcohol!

· Sommige patiënten hebben een zeer laag zinkgehalte in hun bloed. Een zink-supplement is aan te raden.

· Voor het beter slapen zou Melatonine kunnen helpen.

· Ginkgo-Biloba is een natuurlijk middel dat het oorsuizen zou kunnen verminderen.