Logo Apotheek Linssen

Lysine suppletie bij koortsblaasjes.

Lysine suppletie bij koortsblaasjes.

Lysine suppletie bij koortsblaasjes.

Een koortsblaasje of koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV1). Uit onderzoek is gebleken dat Lysine de groei van het virus remt. Bovendien wordt Lysine door het lichaam gebruikt om antilichamen, enzymen, hormonen,.. aan te maken die helpen het virus te weren. Lysine is een essentieel aminozuur. Dit wil zeggen dat ons lichaam Lysine enkel uit ons dieet kan halen want ons maakt het niet zelf aan.

Voeding rijk aan Lysine:

· fruit

· groenten

· eieren

· vis

· kip

· rundvlees

· zuivelproducten

 

Een voeding rijk aan Arginine, een semi-essentieel aminozuur, kan aan de basis liggen van herpes uitbraken. Lysine remt echter de werking van Arginine, Een hoge dosis Lysine-supplement kan effectief zijn om de intensiteit en frequentie van herpes uitbraken te verminderen en zelfs een herpesuitbraak voorkomen.

 

Voeding rijk aan Arginine:

· chocolade

· noten

· peulvruchten

· bruin brood

· havermout

· pinda's

· soja

Het is dus belangrijk een evenwicht te vinden tussen de voeding rijk aan Lysine en deze rijk aan Arginine.

Maar daarnaast kan ook geopteerd worden voor een Lysine-supplement. Best wordt gekozen voor een supplement met enkel Lysine in een dosering van 500 - 1250 mg / dag tussen de maaltijden door op een lege maag. De onderhoudsdosering is 500 mg / dag, eventueel kan deze tijdens een uitbraak verhoogt worden tot 1250 mg /dag. De enige nadelen van Lysine zijn eventueel een droge mond en neus.

 

Vaak wordt Lysine gecombineerd met Vitamine C en zink, wat de effectiviteit nog verhoogd.