Logo Apotheek Linssen

Nucleair ongeval

Nucleair ongeval

In België zijn er vijf nucleaire sites. De bekendste zijn de kerncentrales in Doel en Tihange (ENGIE Electrabel). Daarnaast zijn er het Studiecentrum voor ol-Dessel en het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE) in Fleurus. Er bevinden zich ook twee nucleaire sites nabij onze grenzen, in Borssele (Nederland) en Chooz (Frankrijk).

De kans op ernstige ongevallen bij een nucleaire site is klein, maar niet onbestaande. Bij een nucleair ongeval met een radioactieve lozing, is er een risico voor milieu en mens (inwendige of uitwendige bestraling).

Wat kan jij doen?

Bij een noodsituatie concentreert de uitbater zich op het technische aspect en de overheid op de bescherming van de bevolking en het leefmilieu. Maar wist je dat je zelf de gevolgen van een noodsituatie ook kan beperken als je goed geïnformeerd en voorbereid bent? 

 • Informeer je over het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste reflexen in een noodsituatie
 • Maak een eigen noodplan op maat, voor jou en je familie op www.mijnnoodplan.be
 • Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen verwittigd bij een noodsituatie. 
 • Volg de sociale mediakanalen van jouw gemeente, gouverneur of van het Crisiscentrum.
 • Haal indien nodig jodiumtabletten bij jouw apotheker.

Jodiumtabletten afhalen bij de apotheek

Binnen een zone van 20 kilometer rond Belgische en aangrenzende nucleaire installaties (10 kilometer voor IRE Fleurus) zijn er preventiefjodiumtabletten beschikbaar bij alle apothekers. In elke gemeente binnen deze zone, kan je als individu of collectief gratis jodiumtabletten afhalen, zelfs al ligt de gemeente maar gedeeltelijk binnen de straal van 20 of 10 kilometer. 

Woon je binnen deze zone?

 • Kijk eerst of je nog jodiumtabletten in huis hebt. Deze zijn nog houdbaar (zie onder).

 • Ga langs bij je apotheker

 • Neem de identiteitskaarten van alle gezinsleden mee

 • Je apotheker zal je één doosje tabletten per vier personen meegeven

 • Bewaar je doosje tabletten thuis op een correcte manier (zie bijsluiter) en op een plaats die iedereen kent, net als elk ander geneesmiddel.

Woon je buiten deze zone? 

Ook buiten deze zones beschikken apothekers in heel het land over doosjes met stabiel jodium. In België raden we de meest kwetsbare groepenaan om gratis jodiumtabletten te halen:

 • kinderen (<18 jaar)

 • zwangere vrouwen

 • vrouwen die borstvoeding geven

 • collectiviteiten waar (heel jonge) kinderen aanwezig zijn (bv. crèches, kinderdagverblijven, kleuterscholen, lagere scholen en middelbare scholen).

Behoor jij tot één van deze groepen? Ga langs bij je apotheker met de identiteitskaarten van alle leden van je gezin. Je apotheker zal je dan een doosje tabletten per 4 personen meegeven. Bewaar je doosje tabletten thuis op een correcte manier (zie bijsluiter) en op een plaats die iedereen kent, net als elk ander geneesmiddel.

Niemand is echter uitgesloten om deze voorbereidende maatregel ook te nemen. Zo kan grootvader bv. jodiumtabletten in huis halen voor kleinkinderen die op bezoek zijn. 

Bovendien zijn er gecentraliseerde (in een farmaceutische opslagplaats) en gedecentraliseerde (bij de eenheden van de Civiele Bescherming) strategische voorraden aanwezig in België. Bij een nucleair ongeval kunnen deze voorraden  snel ingezet worden om  jodiumtabletten naar de interventiezone te brengen. 

Nog jodiumtabletten in huis?

Als je de jodiumtabletten correct bewaart (zie bijsluiter), blijft hun goede werking lange tijd behouden. Op de verpakking van de jodiumtabletten staat de productiedatum, niet de vervaldatum.

Jodiumtabletten die in 2011 werden uitgedeeld, met als fabricatiedatum 2010 (lotnummers: 0L084A - 0L085A - 0L086A - 0L087A - 0L148A - 0L149A - 0L150A - 0L151A) blijven minstens tot eind 2020 bruikbaar. 

Ervaring en regelmatige analyses tonen aan dat jodiumtabletten tot 10 jaar houdbaar zijn als je ze op een correcte manier bewaart. Na deze vervaldatum analyseert het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid de stalen om te bepalen of ze nog doeltreffend zijn.

Woon je binnen een zone van 20 km rond een nucleaire installatie (10 km voor IRE Fleurus) en beschik je al over jodiumtabletten met één van deze voorgenoemde lotnummers? Dan hoef je niet naar de apotheek te gaan om je doosje te ruilen of terug te geven. Je tabletten blijven bruikbaar. 

Aanbevolen dosis

Kinderen tot 1 maand: 1/4 tablet

Kinderen tot 3 jaar:1/2 tablet

Kinderen tot 12 jaar: 1 tablet

Volwassenen: 2 tabletten

Je kan Jodiumtabletten best eerst oplossen in een kleine hoeveelheid water en daarna toevoegen aan een grotere hoeveelheid drank.

Bron en meer info; http://www.nucleairrisico.be/